Datum: 03.11.2009
Vložil: Lenka Gažová
Titulek: mám zájem o spolupráci
Dobrý den!
Máme šteně půlroční kavalier charli španěla,je velmi přítulný a přátelský,taky se velmi dobře učí nové povely.Nevím jestli není příliš brzo na učení,ale sama pracuji v ústavu soc.péče a tak bych měla zájem o informaci zda je možné se přidat k vaší skupině a nebo zda víte o něčem blíž Krnova.Moc děkuji za info.
LEGA1@SEZNAM.CZ
Odpovědět
Datum: 11.11.2009
Vložil: Helena Fejkusová
Titulek: Re: mám zájem o spolupráci
Vážená paní Gažová, pokud jste zatím nenavázala spolupráci s kolegy, kteří dělají canisterapi, doporučila bych Vám využít kontakt na paní Mösnerovou Hanu, která je členkou Podaných rukou a je zkušeným a praktikujícím canisterapeutem.Bydlí v Novém Malíně a myslím si, že to od Vás není tak daleko, paní Hana má mnoho aktivit s pejsky a jistě se s Vámi o info ráda podělí. Můžete pak svého kavalíra připravovat na na aktivní práci v canis.týmu.Podívejte se na naše stránky a týmy a uvidíte tam paní Hanku. Přeji mnoho elánu v přípravě na canis.dráhu a pokud budete něco potřebovat, můj mail je helvita@post.cz. Přeji krásné dny , Helena a její smečka
Odpovědět
Vložil: Anna
Titulek: jak často?
Chtěla sem se zeptat jak často lze chodit s pejskem, který už je starší do zařízení ?Byla jsem totoiž svědkem toho že devitíletý pejsek dochází každý den a zdá se mi to celkem dost pro toho pejska i když v knížce zooterapie sem četla že si to určuje psovod sám, ale tak aby jej nezatěžoval.Děkuji
Odpovědět
Vložil: Olivie Bischofová, předsedkyně zk. komise PR Frýdek-Místek
Titulek: Re: jak často?
Posílám výňatek z ETICKÉHO KODEXU pro práci v canisterapii :
"...9.f: Pes koterapeut má právo být na dobu dočasnou nebo stálou odvolán canisterapeutickým pracovníkem z činnosti koterapeuta pro změny ve fyzické a/nebo psychické kondici, nebo je mu upravena náplň činnosti při výkonu canisterapie.
Jedná se zejména o vysoký věk, březost a mateřství, úraz, nemoc, veterinární zákrok, změny chování a reakcí po událostech na zvíře působících a jiné změny, které canisterapeutický pracovník zcela individuálně vyhodnotí jako kontraproduktivní nebo omezující pro činnost canisterapie a welfare zvířete při této činnosti a činnostech s ní spjatých. Příkladně: pro koterapeuta vyššího věku – upraví výkon canisterapie na pasivní formu, do forem aktivních canisterapeutický pracovník zapojí mladší zvíře apod.
9.g: Pes jako koterapeut má právo na (a canisterapeutický pracovník má povinnost zajistit mu) velmi kvalitní osobní péči i péči veterinární v oblasti prevence i léčby
(bezpodmínečně prevence výskytu vnitřních parazitů minimálně 4x do roka).
Pes má právo na intenzivní kontakt s majitelem (canisterapeutickým pracovníkem) i mimo dny kdy je aktivně zapojen do činnosti výkonu canisterapie. Není přípustné, aby výkon canisterapie byl pro zvíře jedinou možností k osobnímu kontaktu s canisterapeutickým pracovníkem a lidmi obecně. Canisterapeutickým pracovník je povinnen denně zajistit kontrolu kondice psa s ohledem na případné příznaky nemoci či úrazu a s jejich včasným postoupením veterinárnímu lékaři. Preventivní kontroly a očkování jsou prováděny s ohledem na plnění zákona a vyhlášek platných pro stát, kraj, obec a místo držení a působení se psem. S ohledem na vývoj metody canisterapie a možné inovace v zákoně o zdraví obyvatelstva MZ ČR, si CTA vyhrazuje právo na doplnění tohoto bodu o eventuální povinnosti ke konkrétním preventivním veterinárním úkonům (očkování a podobně).
9.h: Po činnosti koterapeuta má pes právo na psychický i fyzický odpočinek a osvěžení podle své vlastní individuality (spánek, hra, vycházka). V případě návaznosti výkonu činnosti na více místech či u více cílových skupin (např. vícehodinová činnost v jeden den) je nutno poskytnout psovi čas odpočinku i mezi těmito výkony, canisterapeutický pracovník je také povinen zajistit adekvátní frekvenci příjmu i výdeje tekutin a stravy zvířete.
Schváleno valnou hromadou Canisterapeutické asociace v Brně, 25.6. 2006 "
Opravdu záleží na vnímavosti a cítění člověka, který se psem pracuje. Nikde není přesně vymezena doba a četnost návštěv.
Mohu reprodukovat pouze doporučení z kurzu SVOPAP Praha, který jsem absolvovala v 1. běhu r. 2002: pes by měl pracovat max 2-3x týdně cca 1 hodinu denně. Já osobně s tímto souhlasím, přílišná snaha vyhovět personálu zařízení (nepředpokládám, že by měli znalosti o welfare psa a psech vůbec) vede k potlačování potřeby odpočinku či kompenzace hrou, procházkou nebo prací v lovecké, sportovní aj. kynologii. Viděla jsem už psy "přetažené", bez zájmu o práci s klienty a vyhořelé. Po určitě době může taktéž dojít ke vzniku agrese psa nebo k zhoršování zdravotního stavu pejska, které má psychosomatické pozadí.
Odpovědět