Chcete vědět, jak připravit svého psa pro tuto činnost? Bojíte se, že nezvládne povahové testy? Máte problém něco svého pejska naučit? Zúčastněte se diskusního fóra, které sleduje také zkušební komise sdružení Podané ruce, o.s. Rádi Vám poradíme.

Diskusní téma: Zkušenosti z canisterapie

Datum: 11.08.2010

Vložil: Simona

Titulek: Věk

Dobrý den, chtěla bych se zeptat v kolika měsících se chodí s pejsky na první zkoušky, zda by se hodil na canisterapii ? A ještě jedna otázka jsem z Jeseníku a chtěla bych se věnovat canist. , ale nevím zda tu u nás je někde taková možnost. Prosím poraďte mi nejbližžší organizaci na kterou bych se mohla obrátit. Mám fenku Bernského salašnického psa...
Děkuji Simona

Odpovědět

—————

Datum: 16.08.2010

Vložil: Helena Fejkusová

Titulek: Re: Věk

Slečno Simono, ptáte se na věk psa a zkoušky, které musí se svým majitelem absolvovat, aby bylo možno psa použít k canisterapii. Je to u malého plemene 12měsíců, u středního a velkého 18 měsíců. Předpoklad je, že je připraven ke zkouškám, má zvládnutou základní poslušnost-ovladatelnost ( přivolání, sedni, lehni, zůstaň, chůze na vodítku nebo bez vodítka u nohy psovoda). Vše najdete ve znění zkušebního řádu na těchto webovkách. Doporučuji se nejdříve podívat na zkoušky a potom se přihlásit. Nevím, jaké máte zkušenosti s výcvikem, ale návštěva kynologického cvičiště v místě bydliště a výcvik pomocí zkušených výcvikářů může pomoci. Přímo ve městě Jeseník nepracuje žádný náš canisterapeutický tým, ale členka Podaných rukou o.s., a zároveň zkušená výcvikářka a členka zkušební komise našeho sdružení, paní Hana Möserová, bydlí v Novém Malíně, s ní se můžete telefonicky spojit. Kontakt na ni je v canisterapeutických týmech. Přeji mnoho elánu a vytrvalosti, i o tom je canisterapie. Helena Fejkusová

Odpovědět

—————

Datum: 04.08.2010

Vložil: ZUZY

Titulek: Napadl nás pitbull certifikovaný pro canisterapii

Dobrý den,

Napadl nás pitbull, který je certifikovaný pro canisterapii.

Kde můžu tuto skutečnost nahlásit, případně co se s tím dá dělat?

Díky za informaci
ZUZY

Odpovědět

—————

Přidat nový příspěvek

Diskusní téma: Canisterapie

Datum: 03.11.2009

Vložil: Lenka Gažová

Titulek: mám zájem o spolupráci

Dobrý den!
Máme šteně půlroční kavalier charli španěla,je velmi přítulný a přátelský,taky se velmi dobře učí nové povely.Nevím jestli není příliš brzo na učení,ale sama pracuji v ústavu soc.péče a tak bych měla zájem o informaci zda je možné se přidat k vaší skupině a nebo zda víte o něčem blíž Krnova.Moc děkuji za info.
LEGA1@SEZNAM.CZ

Odpovědět

—————

Datum: 11.11.2009

Vložil: Helena Fejkusová

Titulek: Re: mám zájem o spolupráci

Vážená paní Gažová, pokud jste zatím nenavázala spolupráci s kolegy, kteří dělají canisterapi, doporučila bych Vám využít kontakt na paní Mösnerovou Hanu, která je členkou Podaných rukou a je zkušeným a praktikujícím canisterapeutem.Bydlí v Novém Malíně a myslím si, že to od Vás není tak daleko, paní Hana má mnoho aktivit s pejsky a jistě se s Vámi o info ráda podělí. Můžete pak svého kavalíra připravovat na na aktivní práci v canis.týmu.Podívejte se na naše stránky a týmy a uvidíte tam paní Hanku. Přeji mnoho elánu v přípravě na canis.dráhu a pokud budete něco potřebovat, můj mail je helvita@post.cz. Přeji krásné dny , Helena a její smečka

Odpovědět

—————

Vložil: Anna

Titulek: jak často?

Chtěla sem se zeptat jak často lze chodit s pejskem, který už je starší do zařízení ?Byla jsem totoiž svědkem toho že devitíletý pejsek dochází každý den a zdá se mi to celkem dost pro toho pejska i když v knížce zooterapie sem četla že si to určuje psovod sám, ale tak aby jej nezatěžoval.Děkuji

Odpovědět

—————

Vložil: Olivie Bischofová, předsedkyně zk. komise PR Frýdek-Místek

Titulek: Re: jak často?

Posílám výňatek z ETICKÉHO KODEXU pro práci v canisterapii :

"...9.f: Pes koterapeut má právo být na dobu dočasnou nebo stálou odvolán canisterapeutickým pracovníkem z činnosti koterapeuta pro změny ve fyzické a/nebo psychické kondici, nebo je mu upravena náplň činnosti při výkonu canisterapie.

Jedná se zejména o vysoký věk, březost a mateřství, úraz, nemoc, veterinární zákrok, změny chování a reakcí po událostech na zvíře působících a jiné změny, které canisterapeutický pracovník zcela individuálně vyhodnotí jako kontraproduktivní nebo omezující pro činnost canisterapie a welfare zvířete při této činnosti a činnostech s ní spjatých. Příkladně: pro koterapeuta vyššího věku – upraví výkon canisterapie na pasivní formu, do forem aktivních canisterapeutický pracovník zapojí mladší zvíře apod.

9.g: Pes jako koterapeut má právo na (a canisterapeutický pracovník má povinnost zajistit mu) velmi kvalitní osobní péči i péči veterinární v oblasti prevence i léčby
(bezpodmínečně prevence výskytu vnitřních parazitů minimálně 4x do roka).

Pes má právo na intenzivní kontakt s majitelem (canisterapeutickým pracovníkem) i mimo dny kdy je aktivně zapojen do činnosti výkonu canisterapie. Není přípustné, aby výkon canisterapie byl pro zvíře jedinou možností k osobnímu kontaktu s canisterapeutickým pracovníkem a lidmi obecně. Canisterapeutickým pracovník je povinnen denně zajistit kontrolu kondice psa s ohledem na případné příznaky nemoci či úrazu a s jejich včasným postoupením veterinárnímu lékaři. Preventivní kontroly a očkování jsou prováděny s ohledem na plnění zákona a vyhlášek platných pro stát, kraj, obec a místo držení a působení se psem. S ohledem na vývoj metody canisterapie a možné inovace v zákoně o zdraví obyvatelstva MZ ČR, si CTA vyhrazuje právo na doplnění tohoto bodu o eventuální povinnosti ke konkrétním preventivním veterinárním úkonům (očkování a podobně).

9.h: Po činnosti koterapeuta má pes právo na psychický i fyzický odpočinek a osvěžení podle své vlastní individuality (spánek, hra, vycházka). V případě návaznosti výkonu činnosti na více místech či u více cílových skupin (např. vícehodinová činnost v jeden den) je nutno poskytnout psovi čas odpočinku i mezi těmito výkony, canisterapeutický pracovník je také povinen zajistit adekvátní frekvenci příjmu i výdeje tekutin a stravy zvířete.
Schváleno valnou hromadou Canisterapeutické asociace v Brně, 25.6. 2006 "

Opravdu záleží na vnímavosti a cítění člověka, který se psem pracuje. Nikde není přesně vymezena doba a četnost návštěv.
Mohu reprodukovat pouze doporučení z kurzu SVOPAP Praha, který jsem absolvovala v 1. běhu r. 2002: pes by měl pracovat max 2-3x týdně cca 1 hodinu denně. Já osobně s tímto souhlasím, přílišná snaha vyhovět personálu zařízení (nepředpokládám, že by měli znalosti o welfare psa a psech vůbec) vede k potlačování potřeby odpočinku či kompenzace hrou, procházkou nebo prací v lovecké, sportovní aj. kynologii. Viděla jsem už psy "přetažené", bez zájmu o práci s klienty a vyhořelé. Po určitě době může taktéž dojít ke vzniku agrese psa nebo k zhoršování zdravotního stavu pejska, které má psychosomatické pozadí.

Odpovědět

—————

Přidat nový příspěvek

Kontakt

Podané ruce, o.s.

Zborovská 465 738 02 Frýdek-Místek IČ 70305731 Bankovní spojení: 19-3763330247/0100 (členské příspěvky, sponzorské dary)
Registrace Ministerstvem vnitra ČR dne 12. 4. 2000, č. j. VS/1-1/43 487/00-R

tel. 777 260 110

HLEDÁME DOBROVOLNÍKY

kteří by rádi navštěvovali nemocné, staré, opuštěné a zdravotně postižené lidi a malé děti spolu se svými pejsky. Na rase pejska nezáleží, pouze na jeho vyrovnané a přátelské povaze a na Vaši vůli a trpělivosti se této činnosti věnovat. Pokud Vás canisterapie zajímá a rádi byste někomu pomohli, napište nám! Informace