Chcete vědět, jak připravit svého psa pro tuto činnost? Bojíte se, že nezvládne povahové testy? Máte problém něco svého pejska naučit? Zúčastněte se diskusního fóra, které sleduje také zkušební komise sdružení Podané ruce, o.s. Rádi Vám poradíme.

Diskusní téma: Zkušenosti z canisterapie

Datum: 20.07.2010

Vložil: Lucie Kašparová

Titulek: canisterapie

Dobrý den
Chtěla jsem se zeptat zda-li je potřeba mít nějaké speciální vzdělání jako např. střední školu zaměřenou na zdravotnictví nebo sociální péči pro to aby mohl člověk provádět canisterapii.
předem děkuji za odpověd

Odpovědět

—————

Datum: 24.07.2010

Vložil: Helena Fejkusová

Titulek: Re: canisterapie

Vážená paní( slečno) Kašparová, pokud máte zájem prakticky provádět canisterapii, podmínkou je mít vhodného psa na canisterapii. A pokud tuto činnost chcete realizovat například pod naší organizací, musíte se svým psem úspěšně složit canisterapeutické zkoušky.Součástí zmíněných zkoušek je i povinnost zájemce se zúčastnit semináře v rámci prvních zkoušek. Je velice žádoucí se dále v problematice canisterapie vzdělávat, ( například účastí na odborných seminářích s touto problematikou, které pořádají organizace zaobírající se zooterapiemi v ČR i v zahraničí). Dokončené vzdělání ve zdravotnických nebo sociálních oborech nebo ve speciální pedagogice není nutností, ale je jistě předností, lépe se pak canisterapeut v těchto oborech orientuje, lépe se mu s klienty pracuje. Ale zatím není toto legislativně upraveno , tím ani vyžadováno. Snad Vám má odpověď dostatečně naznačila, že čím víc z problematiky zdravotnické, sociální i pedagogické víte, tím se Vám lépe bude vykonávat canisterapie. Helena Fejkusová

Odpovědět

—————

Datum: 07.07.2010

Vložil: Eva Maralíková

Titulek: Zdravím

chtěla jsem se zeptat, kdy mají být další zkoušky a zda budou opět ve Větřkovicích? A kde se o tom dočtu? Přihlášku jsme podávali na červen, jenže ten nám z mých zdr. důvodů nevyšel :( Tak mi psal pán, teď už nevím jak se jmenoval, ale že to jde předat ještě na další termín a nemohu se dočíct kde to tady je :-( Děkuji za odpověď, jste moc skvělá organizace :)

Odpovědět

—————

Přidat nový příspěvek

Diskusní téma: Canisterapie

Datum: 06.03.2010

Vložil: Štěpánka

Titulek: Re: Inspirace

Chystám se jít na střední školu se speciálním zaměřením na canisterapii.Chtěla bych se zeptat, jak jste se stala dobrovolníkem, jakého máte pejska a jak jste ho to naučila.Předem moc děkuji za odpověď.Můj email.Digimoro@seznam.cz

Odpovědět

—————

Datum: 20.03.2010

Vložil: Hedvika Horáková

Titulek: Re: Re: Inspirace

Vždycky jsem chtěla pracovat se psy a i když jsem zkoušela práci psovoda, ochrana majetku není mé gusto.:o) Chtěla jsem pomáhat. První canisterapeutické zkoušky jsem dělala v roce 1998,když tady byla ještě Canisterapeutická společnost v Praze. Canisterapie mě oslovila a díky ní jsem šla studovat VOŚ sociální, abych i já měla nějakou průpravu v práci s lidmi. Chodila jsem do dětského domova a když mi pes stářím zemřel, pořídila jsem si border kolii, se kterou nyní navštěvuji Speciální mateřskou školku. Tohle je to, co jsem hledala. Práce je to úžasná, baví mě stále něco vymýšlet pro děti, aby dělaly pokroky. Borderka je velmi pracovitá, takže ochotně plní pokyny. Jen polohování je vzhledem k jejímu workoholismu problém.
Cviky pak dodatečně vymýšlím podle toho co mě napadne, co by mohlo dětem přinést užitek. Takže "blbosti", které se moje fenka učí rychle, jsou tady k užitku. Panáčkuje, válí sudy, lehá si na bok, točí se kolem své osy, štěká, zvedá tlapku (dětem říkám, že jim mává :o), skáče přes překážky, couvá, prolézá mezi nohama nebo mezi nimi kličkuje apod. Tyhle věci se naučila rychleji než chůzi u nohy, která je pro ni nudná. Učila jsem ji stejně jako cokoli jiného. Například aby prolézala mezi nohama, stačilo si vymyslet povel a pak ji rukou s piškotem navádět, aby tudy prolezla. Párkrát to zopakuješ, než to pochopí a pak už to dělá jen na povel nebo posunek. Jsou to vlastně i prvky z tance se psem.
Přeji hodně úspěchů s pejskem i ve škole.:o)

Odpovědět

—————

Datum: 31.01.2010

Vložil: Vladimír Došek

Titulek: Koordinátor

Pokoj Vám, milí přátelé,
dovolte mi abych se s vámi rozdělil o svoje zkušenosti. Na konci roku mi někteří klienty darovali k vánocům tu obrázet, tu výrobek z keramické dílny. Byla to pozornost a vděk za to, že k nim docházím. Rozumějte asi jsem člověk, kterého mnoho věcí nedojme. Když měl však jedna nevidomá klientka darovala keramického vlastnoručně vyrobeného anděla. Byl jsem tím dojat. Anděl byl jako živý,dokonce měl výraz obličeje naprosto věrný. Tato klientka totiž do 4 let viděla, představivost si zachovala.
Proto mě napadlo a skoro mi to v zařízeních sociální péče naznačili, že my bychom měli také rozdat nějaké pozornosti. Třeba kalendář. Hned jsem se domluvil s Monikou Olbrechtovou, naší koordinátorkou, zda nějaké nemá. Šlo mi totiž o to, aby to bylo něco od Podaných rukou a sloužilo i k propagaci naší organizace. Monika mi obratem poslala několik kalendářů. Všechny předám do příslušných domovů. Navíc mi ochotně zjistila kontakty na Piafu, kde jsem se chtěl zúčastnit přednášky o canisterapii ve fyzioterapii.
Chtěl bych opravdu Moniku Olbrechtovou naší skvělou koordinátorku pochválit. Je velice ochotná, plní všechny úkoly výborně. Práce s lidmi není nikdy lehká. Každý canisterapeut má trochu jiný názor. Ona však dokáže s námi dobře vycházet. Z mého pohledu odvádí bezvadnou práci. Takového člověka ve funkci koordinátora jsme nutně potřebovali.

Ať se Vám Moniko práce daří
Ať my ostatní vám můžeme být nápomocni Vláďa Došek

Odpovědět

—————

Datum: 07.04.2010

Vložil: Monika Olbrechtová-koordinátor canisterapie

Titulek: Re: Koordinátor

Velice se omlouvám, že reaguji teprve nyní.

Děkuji panu Vladimírovi za jeho krásná slova. Velice si jej vážím jako člověka, který se svými canisterapeutickými pejsky už léta dělá potřebným lidem radost a příkladně se zapojuje do chodu naší společnosti.
Věřte, opravdu mne tato pochvalná slova pozitivně dobila, protože práce je mnoho a čas pořád schází. Nejde vždy vše hladce, jak bychom si přáli a setkáváme se s různými lidmi, ale mezi Vámi canisterapeuty a pejsky je mi hezky.

Krásné jarní dny Vám všem a panu Doškovi do Přerova přeje Monika Olbrechtová.

Odpovědět

—————

Přidat nový příspěvek

Kontakt

Podané ruce, o.s.

Zborovská 465 738 02 Frýdek-Místek IČ 70305731 Bankovní spojení: 19-3763330247/0100 (členské příspěvky, sponzorské dary)
Registrace Ministerstvem vnitra ČR dne 12. 4. 2000, č. j. VS/1-1/43 487/00-R

tel. 777 260 110

HLEDÁME DOBROVOLNÍKY

kteří by rádi navštěvovali nemocné, staré, opuštěné a zdravotně postižené lidi a malé děti spolu se svými pejsky. Na rase pejska nezáleží, pouze na jeho vyrovnané a přátelské povaze a na Vaši vůli a trpělivosti se této činnosti věnovat. Pokud Vás canisterapie zajímá a rádi byste někomu pomohli, napište nám! Informace